Boka en demo
Chefen-01-v2-1

Läsvärt

”Att veta när man vet något och att veta när man inte vet något - det är kunskap”

Konfucius (555 f.Kr-479 f.Kr)

Digital stress - Ett ökande problem

Anders Hellborg
Publicerat av: Anders Hellborgden 2020-12-08

Dagens arbetsliv innebär ofta ett allt högre tempo, och den digitala tekniken har bidragit till att vi många gånger förväntas göra våra jobb ännu snabbare. Dessutom är vi många som med hjälp av digitala lösningar i arbetet numer kan arbeta var som helst och när som helst - och gör det också - vilket gör att gränsen mellan jobb och fritid suddas ut alltmer. 

Även om de de digitala lösningarna många gånger skapas för att underlätta våra arbetsliv och vår vardag, har vår hjärna inte hängt med i samma utveckling. 

Enligt Anders Hansen, författare och överläkare i psykiatri, kan vår digitala uppkoppling skapa ett lika starkt stresspåslag på hjärnan som det vi fick förr i tiden när vi behövde fly från olika faror på savannen. Han menar att våra hjärnor inte är byggda för det digitala samhälle vi lever i idag, utan att vi fortfarande fungerar på samma sätt som vi gjorde för tusentals år sedan. När vi upplever att vi alltid måste vara tillgängliga, hela tiden matas med information och ständigt blir avbrutna för att vi förväntas göra flera saker samtidigt blir våra hjärnor trötta och vi får stresspåslag som kan skada vår hälsa. 



Multitasking: som att hoppa hopprep med hjärnan

Enligt hjärnforskaren Katarina Gospic tar det upp till 25 minuter att hitta fokus igen efter att vi blivit avbrutna i en arbetsuppgift. Våra hjärnor har svårt att göra flera saker samtidigt, och om vi behöver fokusera på fler saker än den arbetsuppgift vi håller på med blir våra hjärnor trötta. Vi får svårt att arbeta med full kapacitet och upplever lätt att vi gör tusen saker samtidigt utan att på riktigt få någonting gjort. Det är en känsla som många gånger leder till stress.

Hjärnan hoppar hopprepDen digitala tekniken har lett till ett ökat flöde av information, intryck och arbetsuppgifter att hoppa mellan. Men när vi multitaskar och tar in flera saker samtidigt tvingas hjärnan att anstränga sig för att stänga andra saker ute. 

Men att vi lever i en alltmer digital värld är inte bara dåligt för vår hälsa. Idag är de tekniska förutsättningarna för att jobba smartare många gånger bättre än någonsin. Men det gäller att fokusera på rätt saker, att välja arbetssätt skapade utifrån människan och hitta digitala lösningar som är anpassade efter våra hjärnor och inte tvärtom – digitala lösningar som hjälper istället för stjälper. 

 

För en bättre hjärnbalans och hjärnhälsa 

Enligt Hjärnfonden är våra arbetsplatser många gånger en bov i det stressrelaterade dramat. Redan 2016 var stress och psykiska påfrestningar en av de vanligaste orsakerna till arbetsrelaterade besvär, enligt Arbetsmiljöverket. Men genom att lägga till digitala lösningar som kan avlasta och plocka bort arbetsuppgifter som ligger utanför våra roller, skapar vi mer utrymme för återhämtning och bättre möjligheter till fokus på rätt saker. 

 

vintage-1418613_1280Centuri är ett informationshanteringssystem som är anpassat efter oss människor och hur våra hjärnor vill hantera information och uppgifter. Systemet sköter informationshanteringen åt er som företag utifrån regelverk som ni själva sätter upp. Systemet gör det lättare att hitta den information som är relevant för varje medarbetare, ser till att information som ska granskas, godkännas eller hanteras på något annat sätt “hittar rätt” i organisationen och att var och en tydligt ser vad de har att göra. Detta kan till och med integreras med andra system för att minimera manuellt dubbelarbete.

Förutom att göra arbetet mer tidseffektivt gör det också att fokus istället kan läggas på primära arbetsuppgifter och på de saker där arbetskraft gör mest nytta. Istället för att addera digital och arbetsrelaterad stress, tar Centuri bort administrativa arbetsuppgifter som stjäl vårt fokus och tröttar ut våra hjärnor. 

 

Se hur Centuri kan hjälpa dig

 

Centuri + Hjärnfonden = Sant ❤️

Långvarig överbelastning i arbetet kan leda till stress och ohälsa, och den stressrelaterade psykiska ohälsan ökar. Därför stöttar vi på Centuri Hjärnfonden – för ett arbetsliv i hjärnbalans.

Läs mer om Hjärnfondens arbete här. 

 

 

Ämnen: dokumenthantering, informationshanteringssystem, Hjärnhälsa, Digital stress

Prenumerera på vårt innehåll

Våra populäraste inlägg

Bild på guiden "Guide Informationshantering för digital transformation inom tillverkningsindustrin"